De voedselbank maakt zich op voor haar zoveelste verhuizing. Vanaf 27 januari een pand op industrieterrein Marslanden het nieuwe onderkomen.
Het vrijstaande pand aan de Stephensonstraat is niet zonder ongemakken, zegt Frits Dillingh, secretaris van de voedselbank in Zwolle. "De locatie waar we nu nog zitten is ideaal. Mensen kunnen hier komen zonder bekeken te worden. Op de nieuwe plek is dat wel anders."
Door de beperkte parkeermogelijkheden ter plaatse is er bovendien geen vrije inloop meer. Om opstoppingen te voorkomen, krijgen klanten straks een tijdstip doorgegeven waarop zij een voedselpakket kunnen afhalen. Op dit
moment maken zo'n 300 huishoudens gebruik van de voedselbank. Het ziet er naar uit dat het er nog wel wat meer worden. Vanaf 1 januari is de drempel voor de voedselbank verlaagd door het landelijke bestuur van voedselbanken. Tot 200 euro 'leefgeld' per maand mag gebruik worden gemaakt van de diensten van de voedselbank, tot nu toe was dat 180 euro.
Ondanks de zorgelijke financiële situatie van de voedselbank in Zwolle vreest Dillingh niet voor een tekort aan pakketten mocht de toeloop flink stijgen. "Wij denken dat het haalbaar is. Er zijn landelijke afspraken gemaakt voor het aanleveren van voedsel door supermarkten. En we houden onze vaste, lokale leveranciers. Wij kopen zelf nauwelijks eten, hooguit als er een keer een tekort is aan een bepaald product. Het geld hebben we nodig
voor onze onkosten, zoals de huur voor het pand en elektra."
Nog geen maand geleden luidde de voedsel bank de noodklok vanwege de teruglopende giften. De afgelopen jaren is de stichting zeven keer verhuisd, steeds gebruikmakend van locaties waar weinig tot geen huur werd gevraagd. De huidige locatie aan de Westerlaan wordt opgeknapt door de eigenaar voor commerciële verhuur. De zoektocht naar een nieuwe plek bleek niet gemakkelijk. De gemeente springt nu bij met een maximale subsidie van 60.000 euro. Vanaf 2020 moet de voedselbank weer op eigen kracht verder.