Criminele proberen invloed te krijgen op bedrijven en zoeken naar kwetsbare binnen de branche. De overheid ziet dat criminelen veelvuldig gebruik maken van deze kwetsbaarheid. Niet alleen om geld wit te wassen, maar bijvoorbeeld ook voor het inbouwen van verborgen ruimtes in auto’s om geld of verdovende middelen te vervoeren.
Bedrijfsterreinen of bedrijven dienen regelmatig als ontmoetingsplaatsen voor criminelen en soms wordt er zelfs drugs geproduceerd. Daarnaast verhuren bedrijven (delen van) panden, voertuigen op illegale manieren aan (drugs)criminelen.
We noemen dit ondermijning omdat bedrijven in de bovenwereld op deze manier criminelen faciliteren.
Ondermijning
We spreken van ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. Door deze verwevenheid verzwakt onze rechtsstaat. Gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en Belastingdienst en lokale instanties trekken samen op om ondermijning tegen te gaan. We treden hierbij op als één overheid. Op deze manier kunnen we met zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief optreden tegen misstanden.
Signaleer en meld!
Ondermijning tegengaan kan de overheid niet alleen. Ziet u zaken die volgens u niet kloppen? Meld deze dan bij de politie en gemeenten.Bel 112 als elke seconde telt en bij geen spoed 0900-8844. Anoniem doorgeven kan ook bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Bel Gemeente Zwolle via 14038
Signalen die kunnen wijzen op ondermijnende activiteiten:
1. Bij het bedrijf is er voornamelijk activiteit in de avond en nacht of juist helemaal niet.
2. Bedrijven zijn beveiligd met veel camera’s.
3. Het bedrijf lijkt eerder een ontmoetingsplaats dan een bedrijf.
4. De reclameborden zijn verouderd, kennen spelfouten en het bedrijf heeft een vervallen uitstraling.
5. Er zijn veel dezelfde soort bedrijven op relatief korte afstand van elkaar.