Enexis Groep wil haar bedrijfsterrein van 16 hectare aan de Marsweg in Zwolle omvormen tot een campus voor duurzaamheid. Het energiebedrijf start begin januari met het uitgeven van bouwkavels aan belangstellende partijen die zich met duurzaamheidsvraagstukken bezighouden.
Oude fabriek
Na fusies werd Enexis eigenaar van het terrein aan de Marsweg waarop in 1911 de oude Electriciteitsfabriek IJsselcentrale werd gebouwd. De fabriek bestaat niet meer. Op het terrein staan nog drie kantoorgebouwen voor zo'n 550 medewerkers en het Enexishuis, een modelwoning die draait op nieuwe energiebronnen. ,,Er is dus genoeg braakliggend terrein voor partners", zegt Robert van Mourik van Enexis. ,,Vandaar het idee voor een duurzaamheidscampus. Denk daarbij aan start-ups in een van onze gebouwen, onderwijslocaties, een plaats voor maatschappelijke instellingen, een laboratorium, een plek voor collega-ondernemers, echt van alles. Ons doel is om met partners een aan energie- en watersectoren gerelateerd duurzaam en innovatief bedrijvenpark te vormen."
Speciale partners
Volgens Van Mourik is de belangstelling groot voor de uit te geven kavels. ,,Maar wij nemen de tijd omdat we specifieke partners zoeken die net als wij bezig zijn met duurzaamheid, energie en water." Enexis hoopt de duurzaamheidscampus in 2025 te voltooien.
In de aanloop naar de campus voerde Enexis vier Ronde Tafelgesprekken met dertien partners, waaronder provincie Overijssel, gemeente Zwolle, woningcorporatie deltaWonen, Rabobank en onderwijsinstellingen Deltion, Landstede en Windesheim.
Toplocatie
Namens de gemeente Zwolle is wethouder René de Heer nauw betrokken bij de duurzaamheidscampus. Hij bestempelt het terrein aan de Marsweg als 'derde topwerklocatie in Zwolle'. ,,Zwolle had al de PSP-campus (het Polymer Science Park, ook wel kunststof campus genoemd, red.) aan de Ceintuurbaan en het Health & Innovation Park aan de Dokter Stolteweg. De duurzaamheidscampus past mooi in dat rijtje.''